kertepitesfejlec.png Kerttervezés
Kertépítés
Öntözőrendszer
Kerti tó
Térkövezés
Hidrovetés
Árajánlat


Bízza ránk a kerti tó megtervezését és kivitelezését! Ígérjük nem fog csalódni!

"A víz az élet. Ahogy emberek, és az állatok sem képesek létezni víz nélkül, úgy a kerteket sem lehet elképzelni nélküle. A víz használata nem csak a növények öntözésére korlátozódik, hanem kiegészítő, szépítő elemként is nagy örömünkre szolgál. -Patak, vízesés, szökőkút és nem utolsó sorban kerti tó.- A víz minden kertet egy individuális fényponttá emel."

 k

Az egészséges tó alapfeltétele a jól kiválasztott hely. Egy félárnyékos helyet kell választani számára, ami déli és nyugati irányban nyitott 4-6 órás napsütéssel. A kert északi része erre a célra nem megfelelő.
Egy látvány tó az épület közelébe is elhelyezhető, viszont az ún. Biotóp tavat, amiben növény- és állatvilág is lakozik kertünk nyugodtabb részére kell építeni, Nem ajánlatos lombos fák alá telepítés sem, mert egyrészt árnyékol, másrészt a lehulló lombbal tóvizünk folyamatosan tele lesz.
A hely kiválasztásánál a szomszédainkra is figyelemmel kell lennünk:
a vízjáték vagy a patak vizének folyamatos csobogása hosszútávon kellemetlen tud lenni és ebből később viták származhatnak. A békák kuruttyolása az éjszakai nyugalom zavarója lehet.

Nem utolsó sorban a gyermekek biztonságát is szem előtt kell tartanunk. Egy esetleges baleset következtében bennünket fognak felelősségre vonni, mint kerttulajdonost.

Éppolyan fontos a víz oda- és elszállítása. A megtáplálás vezetékes-, eső- vagy kútvízzel történhet. A steril vezetékes víz a halak számára nem optimális. Megfelelő kiegészítőkkel viszont átalakítható, hogy jó életfeltételeket teremtsünk számukra.

Az esővizet nem szabad feltöltéshez használni. Ugyanis ásványokban rettentő szegény és a levegőből szennyeződést hoz magával, ezért csak levegőztetéshez használjuk.

A kútvíz éppúgy kevéssé alkalmas első feltöltéshez. Általában oxigénben igen szegény és gyakran a különféle talajrétegekből olyon anyagokat hoz magával, amelyek a tavunk élővilágára esetleg káros következményekkel járhat. Ezért először mindig a víz minőségét vizsgáljuk meg.

És végül de nem utolsó sorban már az elején be kell terveznünk a szűrőt és a szivattyút. Ahhoz, hogy a növény és állatvilág számára megfelelő életteret kínáljunk nagyon fontos a szivattyú és a szűrő megfelelő helyre történő helyezése, hogy azok effektíven tudjanak dolgozni. A világításhoz szükséges áramforrásról, kábelről és kapcsolóról már az elején kell gondoskodni.

A tó mérete

Egyéni ízlésünk, a telek nagysága és formája határozza meg a tavunkat. Minden esetben nagyon fontos szerepet játszik a biológiai egyensúlyban a tó mérete: minél nagyobb a tó annál természetesebb a hatása és annál kedvezőbbek a növény és állatvilág számára az életfeltételek. Amennyiben halat is szeretnénk a tavunkban tartani legalább 1 m mélynek kell lennie ahhoz, hogy pl.: télen is megfelelő életteret tudjunk biztosítani a számukra. 

 kk

Továbbá azt is jól meg kell gondolnunk, hogy fóliás vagy előre gyártott tavat szeretnénk. A kész kádaknak az az előnyük, hogy gyorsan, egyszerűen kivitelezhetőek. Általában 4 m2 alatt legalább 40 cm-es vízmélységgel használjuk őket. A tófóliának az az előnye, hogy minden tóforma szabadon kialakítható.

Minden négyzetméterenkénti vízfelületre legalább 400 l feletti vízmennyiség jusson.

Tótípusok

A tó anyagát tekintve két lehetőség közül választhatunk. Az egyik a tófólia, a másik a késztó. Mindkét lehetőségnek megvan a maga előnye.


Műanyagkádak
A kész-tóalapok polietilénből (PE) vagy üvegszállal megerősített műanyagból (GFK) készülnek. Különösen tartósak és könnyen telepíthetőek, de a megformálásuk gyakran határokat szab. A nagyobb méretű modellek sem kínálnak l0 m2-nél nagyobb vízfelületet és általában maximum 80 cm mélyek. Ez a halak átteleltetéséhez túl kevés. Nagyobb, összecsatlakoztatható kész tavak nehezen mozgathatóak, nem alkotnak természetes formát és nem változtathatóak. Ettől függetlenül a megfelelő kiegészítő anyagokkal egy bizonyos játékteret megengednek. Így kínálnak az OASE Patak elemek egy megnyerő lehetőséget ahhoz, hogy a már meglevő műanyag kádból készült tavunkat egy patakkal egészítsük ki. Tókádak kaphatóak különféle méretben és formában. Könnyen kezelhetőek és igen tartósak.

Az OASE Patak elemekkel egy majdnem természetes patakot hozhatunk létre.

Az OASE geotextília termékével megvédjük a tófóliánkat a kövektől és a gyökerektől.

Tófólia
A tófóliának előnye, hogy praktikusan minden tóforma létrehozható. 0,5- 1,2 mm közötti vastagságban kapható és hosszú élettartamú. Az OASE Eurofol (dupla) vagy az OASE Alfafol (egyrétegű) fóliákkal széles kialakítási lehetőségek állnak nyitva előttünk. Ezek a fóliák igen erősen ellenállnak az UV sugárzásnak, a hidegnek és az elöregedésnek. Eurofol-t a halak sem károsítják. Gyökér és szakadásálló és az előnyei közé tartozik, hogy a szemcsés struktúrájának köszönhetően a mikroorganizmusok gyorsabban meg tudnak telepedni rajta. Ha egy igazán biológiai tófóliát keresünk, akkor az OASEfo1 kaucsuk fóliát javasoljuk ami a lehető legjobb alap egy természetes tó létrehozásához. A természetszerű fóliás tó berendezésére alkalmas a kaviccsal szórt Epoxygyanta alapú Stoneflex EPX Dekofólia.

A pontos méreteket a következőképpen számíthatjuk ki:
Fóliahossz = tó hossza + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)
Fóliaszélesség = tó szélessége + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)


tipp: A keletkezett föld felhasználható egy patak kialakításához. Itt is alkalmazható az OASE
stonflex EPX.

Halak és növények

A halak 

 kerti tavi halak


A halak életet és mozgást visznek a tóba. Emellett nem csak a tekinteteket vonzzák magukra, hanem fontos szerepet töltenek be a tó ökológiai rendszerében. Megszabadítanak bennünket a nem kívánatos "vendégektől" mint a szúnyogok és lárvák, ürülékük nitrogént tartalmaz, amire a növényvilágnak az élethez szüksége van.

Ha halakat is szeretnénk a tavunkban tartani, akkor a megfelelő környezetről is gondoskodnunk, kell: a megfelelő méret, forma és növényvilág éppen olyan fontos, mint a technikai berendezések. (Ami azt jelenti, hogy az oxigénről történő gondoskodás és a víz állandó mozgatása, forgatása.) Az OASE termékei között megtalálhatóak a BlOsys-szűrőrendszerek, az oxigént betápláló 0xymax, hogy csak két lehetőséget említsünk a számtalan közül. A halak betelepítése attól is függ, hogy milyen idős a tó illetve annak vize. Mindenképpen ki kell várni azt az időt amíg a tó világa beáll. Az OASE aqua activ teszt szettel a víz minőségét, a pH-értékét és az oxigén tartalmát előre leellenőrizhetjük. A megfelelő mennyiségű hal egyszerűen meghatározható az alábbi szabállyal:
1000 literes vízmennyiséghez, legalább 1 m vízmélységnél 80 cm hosszúságú halmennyiség.

Ezek után már csak a halfajták kiválasztásának a kínjai várnak ránk, mert e választék igen bő: jászkeszeg, kurta baing, vagy a tüskés pikó ugyanúgy alkalmasak a kerti tavunkba, mint a koi-k vagy az aranyhalak.

Egy igazán különleges tó a Koi-tó. Méretét, mélységét, növényvilágát és a technikai berendezéseket tekintve mindenképpen különbözik, a többi tótól. A Koi-tónak mindenképpen legalább 1,50 m mélynek kell lennie. A technikai berendezések közül fontos szerepet töltenek be a szűrők és a biorendszerek, amit a növekvő halállománnyal együtt tovább kell tudnunk bővíteni, mint például a mi BlOsys-rendszerünk. A szűrő kapacitásához egészen pontosan ki kell számolni a halállományt és a vízmennyiséget ahhoz, hogy a halak számára egy egészséges életteret tudjunk biztosítani. A belülről jövő egészség és vitalitás érdekében ajánlja Önnek az OASE Koi Formula 2 és 5-öt az innovatív OASE Haleledelt, az optimális és ízletes megoldást.

A növényvilág kialakításakor nyugodtan rábízhatjuk magunkat a kreativitásunkra. A Koik néha úgy gondolják, hogy a növényzet az ő élelmük. Ezért ilyenkor le kell mondanunk az érzékeny növényekről és erősebb, ellenállóbb növényeket kell választani. Erre alkalmasak a bambusz és a nád. A koik szívesen úszkálnak a tó fenekén és csemegéznek az iszapból, az abba lehullott ételmaradékokból. És még valami: a koik csak csoportosan érzik jól magukat, komoly kort megélnek és életük során nagyra nőnek. Ezt a tó kialakításakor figyelembe kell venni.

A növények

 tavi növény

A csodálatos növényvilággal teli kertitó nemcsak a szemünket gyönyörködteti, hanem a növények gondoskodnak a tó megfelelő klímájáról, oxigént szállítanak valamint a tápanyagtartalmát csökkentik. Ez többek közt az algaszaporodást is gátolja.
A tavi növények kínálata igen nagy, de nem minden növény felel meg minden tóba. A tavirózsák például nem szeretik a spriccelő vizet és áramlásmentes, nyugodt, csendes vízben érzik jól magukat. A kiválasztáskor figyelni kell a növények különböző magasságára valamint a különböző virágzási időszakaikra. A tó biológiai egyensúlyának optimalizálásakor nem szabad 2-3 növénynél többet tenni négyzetméterenként.


 


© COPYRIGHT  2006-2013 Minden jog fentartva. www.kertepitesontozes.hu